Kotitekoinen kaurajugurtti (kiesa, kaurakiisseli)

Kiesa eli kaurakiisseli on kotoisin Karjalasta. Kaurakiisseliä tai oikeastaan kaurajugua meillä valmistetaan maitoallergisten takia.
Yosa (linkki Biofermen sivuille) on kaurakiisselistä kehitetty kaupallinen valmiste, jota meillä menisi TODELLA paljon. Yosa on erikoisvalmisteena hieman kallista joka päivä syötäväksi. Itse valmistamalla pääsee halvemmalla ja kiisselin voi tehdä, vaikka lähes kaikki olisi kotoa loppu: meidän kotivarasta löytyy aina kauraa joko jauhoina, jyvinä tai hiutaleina. Pakastimesta löytyy marjoja ja jos haluaa hifistellä, niin voi vielä laittaa hunajaa.

”Kaurakiisseli oli tuttu ruokalaji koko Karjalassa. Pohjoisessa siihen käytettiin ohraa ja ruista ja silloin kiisseliä nimitettiin kiesakiisseliksi. Kiesa oli hapatettua kiisselin suurusta. Se valmistettiin antamalla kaurajauhojen käydä yön yli vedessä. Hapanleipäpala pantiin sekaan käymisen lisäämiseksi.

Kiesa keitettiin huolellisesti kiisseliksi. Onnistuneesta kiisselistä tuli vaaleanharmaata ja kiiltävää, ei venyvää eikä liian sakeaa. Kiesakiisseliä tarjottiin Raja-Karjalassa jälkiruoaksi hunajan kera. Etelä-Karjalassa se oli pikemminkin arkiruokaa”
(Lähde: Karjalanliitto)

Kaurakiisselin ja -jugurtin reseptejä löytyy googlettamalla ja joistain vanhoista keittokirjoistakin olen reseptejä löytänyt.

Tässä helppo resepti kokeiltavaksi:

1 litra vettä ja
2,5 dl luomukaurahiutaleita laitetaan yöksi hapattumaan

Seuraavana päivänä lisätään:
2-3 rkl jugurttia/Yosaa TAI 
2 maitohappobakteerikuoriloa (avattuna)

(mahdollinen makeutus oman maun mukaan hunajalla tai sokerilla)
(hedelmät tai marjat)

Seuraavana päivänä siivilöidään hiutaleet pois (välillä soseutan ne sauvasekoittimella joukkoon, välillä teen sämpylöitä tai annan kanoille) ja keitetään liemestä sakean kiisselimäistä. Jäähdyttyään vähän, lisään joko maustamatonta Yosaa tai pari maitohappobakteeri-kuoriloa. Voit käyttää myös soijajugurttia tai turkkilaistajugurttia, jos maidon kanssa ei ole ongelmaa. Meillä soijaa ja maitoa ei allergioiden takia käytetä.

Samassa vaiheessa lisään makeutukseksi hunajaa ja sattumiksi hedelmiä tai marjoja. Ne voi jättää poiskin. Kaurajugu jaetaan purkkeihin ja annetaan hetki jäähtyä pöydällä. Sitten jugut siirretään jääkaappiin. Happaneminen jatkuu jääkaapissakin, mutta hitaammin kuin pöydällä huoneenlämmössä.

Jos haluaa nopeammin hapanta kaurajugurttia tai tykkää happamammasta jugurtista, voi jättää purkit pöydälle vielä yöksi happanemaan ja laittaa kylmään jähmettymään vasta seuraavana aamuna.

Näin on kotitekoinen kaurajugurtti valmista. Parin päivän jääkaapissa olon jälkeen täysin jähmettyneenä se on jopa todella herkullista.

9 thoughts on “Kotitekoinen kaurajugurtti (kiesa, kaurakiisseli)

Vastaa