Mitä omavaraistelun kannalta olennaisia taitoja haluaisin hankkia?

Taas on yhteisbloggauksen aika. Tällä kertaa kirjoittelimme samaan aikaan muiden omavaraisbloggaajien kanssa, mitä omavaraistelun kannalta olennaisia taitoja haluaisimme hankkia? Paljon on pieniä pintaraapaisuja tarttunut tietoa joka puolelta; ihmisiltä, kirjoista, nettisivuilta, ohjelmista ja Youtubesta. Paljon haluaisin vielä oppia. Koko elämä on vielä aikaa valmistua elämän koulusta.

1. Kankaan valmistaminen itse kuiduista lähtien
Meillä on ollut hamppua pellossa ja keräsin sen käsin (koko kasvin varren kera). Siemenet hyödynsimme itse ja korret lehtineen annoimme kanoille loppu syksystä. Oli niissä vähän siemeniäkin jäljellä. Laitoin korret likoamaan, jotta saisin aikaiseksi jonkin näköistä kuitua. Kangaspuut ja rukki on perittyä tavaraa. Kangaspuut odottavat kokoamista hallin alakertaan ja rukki vaatii pientä kunnostusta. Testit hampusta ovat vielä vähän vaiheessa.

2. Vuohien ja lampaiden pito
Saa nähdä, tuleeko tänä vuonna lisättyä eläimiä, kuten edellisinä kolmena kesänä. Voi olla, että rakennustyöt farmilla vie kaiken mehiläishoidolta jäävän ajan. Vuohet ja lampaat kiinnostaisi todella. Vuohet lähinnä maidon takia lampaat maidon ja villan takia. Toki varmasti niistä lihakin käytettäisiin, jos niin kävisi, että täytyy lopettaa. Meillä maitoallerginen pystyi viime kesänä syömään lampaan maidosta valmistettua jäätelöä. Melko positiivista. Maito ei kuitenkaan ole välttämätöntä, koska pärjäämme hyvin kauramaidollakin.


3. Juustojen valmistaminen
Jos edellinen kohta toteutuu jossain vaiheessa, haluaisin oppia valmistamaan juustoja. Emmentalia, edamia, mozzarellaa, fetaa, halloumia… Slurps!

4. Luonnonlääkintä ja yrttejen käyttö parantamiseen ja kalevalainen jäsenkorjaus
Aika paljon käytetään jo luonnollisia vaihtoehtoja ja valmistan itse propolisuutetta, jota voi käyttää mm. kurkkukipuihin, poskiontelo- ja korvatulehduksiin, huuliherpekseen, aftoihin, finneihin jne. Pihkasalva on toinen, jota käytämme paljon. Yrteistä käytämme lääkinnällisesti punahattua (Echinacea purpurea), tuoretta inkivääriä, hunajaa, siankärsämöä (Achillea millefolium) jne.
Aina voi oppia lisää. Varsinkin jäsenkorjaus kiinnostaa, koska oma selkä on oikea murheen kryyni. Kokemusta jäsenkorjauksesta minulla ei ole, olen käynyt selkäongelmien takia vain fysioterapiassa.

6. Lihan säilöntä
Haluaisin oppia säilömään kalaa ja lihaa niin, ettei tarvitsisi pakastaa tai kuivata. Tehdä siis oikeita lihasäilykkeitä lasipurkkeihin itse. Olen amerikkalaisista blogeista lukenut painekattilaviritelmistä, mutta en tiedä, paljonko niitä käytetään täällä Suomessa. Olisi kivaa oppia.
Samoin olisi kivaa oppia palvaamaan lihaa. Upeinta varmasti olisi, jos joku joulu voisin kantaa joulupöytään oma kasvattaman savukalkkunan.

7. Oppia hyödyntämäään kasvista, eläimestä ja nurkissa pyörivästä materiaalista kaikki mahdollinen
Moniko on hyödyntänyt palsternakan ja porkkanan naatit ja retiisin lehdet?

Hei, hoi hauki!

Olen aloittanut jo opiskelun siitä, mihin mitäkin ”hukkaan menevää” voisi käyttää ja mitä kaikkea kasvista saisi irti; vaikka syömiseksi, askarteluun, käsitöihin, muuhun hyötykäyttöön.
Edellä mainittuja naatteja käytän salaatin tapaan, laitan smoothien joukkoon ja kuivaan viherjauheeseen. Nokkonen ja hamppu on monikäyttöisiä myös ja mitäs muita vielä…
Koivusta saa keväällä mahlaa ja hiirenkorvia. Vähän myöhemmin lehtiä, tuohta, risuja ja lopuksi vielä polttopuita.

Eläimiä meillä on vasta tätä siipikarjaa, mutta nyt jo hyödynnän kaikki höyhenistä kivipiiraan. Nahkaa en vielä osaa hyödyntää mitenkään ja se olisi aika hienoa. Vanhaa Singeriäkin olen säästellyt yli 10 vuotta kellarissa nahkatöitä varten 🙂

Jos lampaita tulee joskus, niin olisi hienoa osata itse tehdä parkkia ja parkita nahat itse. En ihan vielä tiedä, osaisinko sopeutua lampaansuoleen itse tehtyihin makkaroihin, mutta kaikki aikanansa.

8. Puutyöt ja punonta
Oman kuksan ja puunkantotelineen verran olen aikuisiässä puutöitä tehnyt ja nekin koulussa. Todella innostunut olen ja haluaisinkin hankkia käsityövälineitä mm. talttoja, joilla saisi tehtyä monenlaisia pieniä puutöitä. Punonnassa olen täysin aloittelija. Haluaisin oppia tekemään nättejä koreja ja aitoja.

9. Oppia keräämän omat siemenet talteen ja viljelemään pienellä alalla enemmän ruokaa
Tavanomainen maanviljely ei ole mun juttu, mutta toisaalta vaikka liputan luomun puolesta, en pientilallisena ole oikein valmis maksamaan luomustatuksen tuomaan ”lisä”tuloon nähden paljon siitä, että joku käy vuosittain tarkastamassa pienet peltoni ja työni tulokset. Viljelemme siis luonnonmukaisesti, mutta emme ole rekisteröityneet luomuun. Samalla mietin, että onko mitään järkeä viljellä pellolla pelkkää perunaa? Mitä voisi laittaa samaan peltoon joko samaan aikaan tai heti varhaisperunan nostamisen jälkeen? Samoin pohdin mustaherukkapensaiden väleihin ja alle mahdollisia kasveja. Onkohan se edes sallittua nykyisenlaisessa tuetussa viljelyssä? En tiedä.

10. Haluaisin oppia taidon olla tyytyväinen vähempään
Lasten kanssa tämä on jatkuvaa sopeutumista ja olo on välillä kuin kahden tulen välissä.

Sukista hiuspampuloita

6 thoughts on “Mitä omavaraistelun kannalta olennaisia taitoja haluaisin hankkia?

 1. Hyvä kirjoitus!
  Meillä palvattiin saunassa possua joku aika sitten. Hyvää tuli. Suosittelen manuaalista lämpömittaria – digitaalinen sanoi sopparin irti keskenkaiken.
  Tuosta lihan säilönnästä voisi kysyä martoilta kurssia. Jossain päin suomea oli muistaakseni viime (?) kesänä purkkilihan säilöntäkurssi Marttojen järkkäämänä. Ajattelin tänä vuonna kysyä, josko saisi paikalliset martat järkkäämään kurssin meillä päin 🙂

  Miten teet sukista hiuspampuloita? Ihan vaan leikkelemällä vai tarvitseeko siihen muitakin tarvikkeita? Meillä kamala kasa parittomia sukkia…

 2. Kuuluinkin vähän aikaa paikallisiin Marttoihin, mutta tuntui toiminta vähän erilaiselta, mitä hain…
  Kurssille voisin mennä, jos jostain sellaisen löytäisin.
  Pampuloita me tehdään ihan vain leikkaamalla. Ei tarvitse muuta. Yläresori on kaikkista joustavin pampula, mutta muutkin menee käytössä ihan hyvin. Kantapää- ja varvaspääty- osista tytöt teki pienille pehmoleluilleen pipoja ja kantositeitä käsille 😀

Vastaa