Maatilasta puutarhatilaksi


Kyselin fb:ssä ihmisiltä pientiloille tarkoitetussa ryhmässä maatilan muuttamisesta puutarhatilaksi. Ajattelin, että olisi jonkin verran yleistynyt tilan vaihto puutarhatilaksi nyt, kun tukea saa enää yli 5 ha tilat. Meillä tukikelpoisen pellon määrä on alle 3 ha. Puutarhatilan täytyy olla yli 1 ha ja puutarhakasveja täytyy olla pelloissa.

Kyselin jo noin vuosi sitten oman kuntani maaseutupalveluista tätä juttua, mutta kukaan ei silloin osannut sanoa, miten asiassa edettäisiin.

Nyt tulin siihen tulokseen, että mun kannattaa vaihtaa pieni maatilani puutarhatilaksi ennen tukihaun loppumista. Marssin viime tiistaina maataloussihteerin juttusille ja homma onnistui sillä samalla käynnillä. Ei mikään vaikea homma sinänsä. Olisin kuulemma voinut tehdä sen Vipu-palvelussakin, mutta en löytänyt sieltä mitään siihen viittaavaa kohtaa.

Meillä kuitenkin on mielestäni puutarhatila ennemmin kuin perinteinen maatila. Päätuotantosuuntana kun on hunajantuotanto ja pelloillamme on vaihtelevasti perunaa, hernettä, härkäpapua, hunajakukkaa, rohtomesikkää, valkoapilaa, hamppua ja mustaherukkaa.

Mietin viime vuonna nokkosen viljelyä, mutta ongelmaksi luultavasti tulee sadonkorjuu. Siemenet on kyllä hankittuna ja aion tänä vuonna kylvää potteihin nokkosta ja katsoa, jos niitä pystyisi laittamaan jollekin alalle.

Tukikelvottomalle pienelle pellolle ajattelin jo viime vuonna laittaa tyrnipensaita. Kotipihalla tyrnit menestyvät hyvin ja käytämme paljon tyrniä.

Tankoparsaa ajattelin tiluksille myös laittaa, mutta luulen, että tiluksillamme olevat vesimyyrät tekisivät hyvin pian lopun joko parsoista tai juurakoista….tai molemmista.

Täytyy nyt katsoa ja laskeskella mihin suuntaan viemme puutarhaamme. Emme halua nimittäin tehdä järjettömän suuria investointeja lainarahalla emmekä halua olla riippuvaisia nykyisestä maataloustukijärjestelmästä.
Uskon, että se tullaan jossain vaiheessa ajamaan alas kokonaan.

Onko joku muu vaihtanut pienen (tukikelpoisen) maatilansa puutarhatilaksi?
Kerro ihmeessä kokemuksistasi!

Vastaa