Mehiläisten pussiruokinta

Hupsista! Onneksi apu on lähellä.

Tänä kesänä päädyimme ruokkimaan mehiläiset ajan säästämiseksi valmiilla sokeriliemellä. Lisäsimme pesämäärää sen verran, ettei kaikkiin pesiin riittänyt viime vuonna ostamani ämpärit ja edellisinä kesinä ostetut ruokintalaatikot. Ämpäriruokintaa olen harrastanut poraamalla kaulukseen reikiä, joista sokeriliemi valuu kaulukseen, josta mehiläiset sen sitten imeskelevät.

Mehiläishoitajien fb-sivuilla oli juttua pussiruokinnasta, joten tilasin sitten minäkin laatikollisen elintarvikekäyttöön soveltuvia muovipusseja Rani Plastilta. Toimitus oli muuten todella nopea. Päivä tilauksen jälkeen pussilaatikko oli jo tuotu kotiosoitteeseen!

Pussiruokinta on siitä kätevää, ettei tarvitse varastoida erillisiä ruokintalaatikoita. Ruokinta tapahtuu normaalin pesälaatikon sisällä. Mehiläiset siis nousevat kulkureittiä pitkin Leca-soran päälle imemään sokerilientä ja vievät sen pesään. Mehiläisten kulkureitit tein nopeasti polttopuista löytämistäni vaneri- ja puupaloista. Leca-sora saatiin lahjoituksena ja pesin sen ennen käyttöä.

Ostin 20 kanisteria ämpäreiden tilalle sokerilientä varten. Nyt pysyi peräkärrykin puhtaampana.

Huomioita ruokinnasta:
 
Huomasin, että mehiläiset voivat purra reikiä pussiin, jos alle laitettu välikattomuovi on laitettu niin huonosti kulkureitin vaneria vasten, että mehiläisillä on pääsy pienestä kolosta pussin materiaaliin. Parhainta olisi, että vaneriosa olisi välikattomuovin päällä.

Huomasin myös, että mehiläiset ottavat ruuan helpommin vastaan, jos Leca-sorat on laitettu pussiin ennen sokeriliemen kaatamista. Tämä siis on vain ensimmäisen ruokintaerän ongelma; toiset eräthän kaadetaan automaattisesti soran päälle. Kanisterista sokeriliemen kaataminen oli yllättävän helppoa eikä mehiläisiä tunkeutunut kanisterin sisälle.

Pussi on yllättävän puhdas ruokinnan päätyttyä. Puhtaat pussit voi laittaa elintarvikemuovikeräykseen, likaiset polttokelpoiseen jätteeseen. Leca-soran voi kerätä pois ja pestä.

Sokerikanistereiden täyttöä

Vastaa