Millainen sato oli vuonna 2016?

Oli jo toinen peräkkäinen huono hunajavuosi. Päätin kyllä jo keväällä, että tänä kesänä en panosta hunajan määrään, vaan pesien lisäämiseen. Hunajaa tuli sen verran, että saan sen itse tänäkin vuonna myytyä. Ei tarvitse myydä vielä pakkaamolle. Pelloissa ollut hunajakukka ei oikeastaan auttanut, koska oli niin viileä ja sateinen kesä, ettei hunajakukkakaan luovuttanut mettä. Hunajakukkien keskellä kun kävelin, näin vain kimalaisia.

Perunasato jäi odotettua huonommaksi myös, koska vesi lainehti pelloilla. Menetimme noin puolet perunasadosta. Aloilta, joilla vesi lainehti, ei noussut oikeastaan mitään. Myyrillekin oli taas odotetusti maistunut perunat. Millä myyrät saisi häädettyä pois perunapellosta? Täriseviä kepakoita kokeiltu; ei toimi.

Kotona kanat kylpivät kevät kasvimaan ympäri, joten valkosipulit, lipstikat, siemenestä kasvatetut parsat ja maa-artisokat olivat mennyttä. Perunoiden kanssa laitetut maa-artisokat säilyivät onneksi.

Kirsikka-, luumu-, omena- ja päärynäpuussa oli todella runsas kukinta keväällä. Arvelin, että nyt tulee paljon kaikkia hedelmiä. No, jostain syystä ei tullut. Kirsikoita tuli kymmenisen kappaletta. Luumuja ei yhtään. Päärynäpuussa (Pepi) oli raakileita, mutta en tiedä, mitä niille sitten lopulta tapahtui. Söikö joku lintu raakileet vai mitä kävi? Omenoita tuli sentään runsaasti farmilla ja kotona. Niitä on säilötty raasteena, viipaleina, kuivattuina ja soseena. Mehua en tänä vuonna tehnyt omenoista. Ainakaan vielä. Marjoja tuli kanssa hyvin.

Siikliä
Lits, läts.
Raisa?

Maitohorsmamehu

Jopa tyrni antoi erinomaisen sadon, vaikka pensaat ovat melko nuoria.

Villivihanneksista tuli säilöttyä lähinnä nokkosta (lehtinä ja siemeninä), mesiangervoa, koivunlehtiä, kanervan kukkia ja maitohorsmaa (tein mehua terälehdistä). Yrteissäkin oli kuivattavaa mm. minttua, salviaa ja mäkimeiramia. Mustaherukan ja vuorenkilven lehtiä kuivasin teeaineeksi. Sieniä kerätään ja kuivataan edelleen.

Ensi vuonna täytyy raivata kasvihuone aikaisemmin, jotta saa esikasvattaa osan taimista siellä. Täytyy alku keväästä miettiä, miten hoidetaan marjojen poiminta ja mehiläistyöt, jotka yllättäen kasaantuu aika samaan saumaan. Muutamia on lupautunut jo talkoisiin. Täytyy myös laskea, kannattaisiko sittenkin liittyä luomuun. Luomukurssin olen jo käynyt.

Vastaa