Olen tänäkin syksynä ollut maalais- ja sadonkorjuumarkinoilla myymässä ja pannut merkille muutaman asian tuotteiden myynnistä. Jos olet vasta aloittamassa markkinamyyntiä, tässä muutamia vinkkejä, joilla pärjäät ja parannat myyntiäsi.
Tämä ei koske reko-myyntiä, koska siinä tuotteet myydään ja varataan asiakkaalle jo etukäteen ja asiakas vain maksaa ja noutaa ne sovittuun aikaan sovitusta paikasta.
1. Katso ennen markkinoiden alkua, miltä myyntipöytäsi näyttää käytävältä ns. ”asiakkaan silmin”
Siisti pöytäliina pöydällä ja myyntituotteet nätisti aseteltuina ennen asiakkaiden tuloa. Ole ajoissa paikalla, jotta sinulla on hyvin aikaa järjestellä pöytä ENNEN asiakkaiden tuloa markkinoille. Moni kiertää paikan vain kerran ja jos sinun pöytäsi ei ole silloin valmiina ottamaan asiakkaita vastaan, menetät hyvää myyntiaikaa ja mahdollisesti kauppoja.
2. Älä näpelöi älyluuriasi ja odota, että asiakkaat pysähtyvät.
Puhelin kannattaa pitää taskussa myyjäisten ajan ellei sitten ole pakottava tarve hoitaa asiaa juuri sillä hetkellä. Havainnoin monesta myyjästä markkinoilla sen, että he eivät olleet OIKEASTI kiinnostuneita myymään. Potenttiaalisia asiakkaita käveli runsain mitoin ohi vailla mitään kontaktia myyjään. Ei tarvitse olla äänekäs, kunhan ottaa katsekontaktia käveleviin ihmisiin ja vaikka tervehtii, hymyilee tai kertoo, mitä olisi tarjolla: ”Täällä olisi uuden sadon hunajaa ja kynttilöitä”. Moni tulee katsomaan, kun heille puhutaan. Moni tulee myös pöydän luo, jos sen edessä seisoo jo valmiiksi ihmisiä.
3.Älä istu
Seisten saat paremmin kontaktia ohi kulkeviin asiakkaisiin. Olet jo valmiiksi heidän tasollaan.
4. Merkitse hinnat ja kilohinnat
Helpotat omaa työskentelyä ja asiakkaat näkevät heti ensi vilkaisulla, mitä tuotteet maksavat. Jos sinun on käytävä asioilla (syömässä tai vessassa) kesken myyjäisten, tuuraamaan tullut näkee hinnat ja osaa näin veloittaa asiakkaalta oikean summan.
5. Ilmoita kyltillä, jos pystyt ottamaan vastaan korttimaksuja.
Muutamia kauppoja olisi mennyt kokonaan sivusuun, jos minulla ei olisi ollut mahdollisuutta korttimaksuihin. Jos sinulla on korttimaksuja vain harvoin, luultavasti iZettle tulee edullisimmaksi vaihtoehdoksi.
6. Varaa tarpeeksi vaihtorahaa
On niitä ihmisiä, jotka tulevat juuri sinun myyntipöydällesi ostamaan sen muutaman euron tuotteen 50 euron setelillä. Voit menettää kaupan, jos sinulla ei ole antaa rahasta takaisin. Varaudu siis setelein ja kolikoin. Mieluummin liikaa kuin liian vähän. Kannattaa myös miettiä, millaisia rahoja tarvitset? Minkä hintaisia tuotteita eniten myyt? Otetaan esimerkiksi vaikka hunajapurkki, 7 euroa. Moni maksaa 10 eurolla, joten tarvitsen 2- ja 1 euron kolikoita runsaasti.
Hyviä vinkkejä! Erityisesti itseä asiakkaana riepoo, jos hinnat ei ole näkyvissä, myyjä on omissa maailmoissaan puhelimensa kimpussa jne. Itse pyrin myös maksamaan tasarahalla, siksikin se hinta kiinnostaa, kun ei viitsi muiden tukkona olla ja laskea kolikoita, niin teen sen mieluummin sivummalla ja hoidan varsinaisen ostotapahtuman nopeasti jämptillä rahalla 🙂
Kiva kuulla, että samat asiat riepoo muitakin 🙂