Tässä perheemme syitä omavaraisemman elämän tavoitteluun:
1. Ekologiset syyt
En halua joutua selittelemään lapsille, että elimme leveästi ”velaksi”, vaikka tiesimme maapallon olevan hätää kärsimässä, öljyn loppuvan ja jääkarhujen joutuvan kodittomiksi napajäätikön sulaessa.
2. Varautuminen
Mitä sitten, kun ruokaa ei saakaan rahalla kaupasta? Haluan jo nyt opetella kasvattamaan perheelleni ruokaa ja säilöä sitä varastoon eri tavoilla. On todella voimaannuttavaa tietää, että ruokaa, lämpöä ja vettä löytyy kotoa, kävi mitä vain.
3. Oman elämän hallinta
Tunne siitä, että pystyn itse vaikuttamaan omaan elämääni enemmän. Emme halua elämämme olevan pelkästään laskujen maksua ja oravanpyörää.
4. Lapset
Haluamme, että lapset tietävät, mistä ruoka tulee ja paljonko työtä ruoka todellisuudessa vaatii. Lasten suhde luontoon, eläimiin ja vuoden aikoihin säilyy ja ymmärrys kasvaa.
Teemme paljon asioita yhdessä koko perheen kesken. Kukin osallistuu voimien ja taitojensa mukaan ja aina on mahdollisuus oppia uutta.
5. Kiireettömyyden tunne
Ei pidetä kiirettä. Ehditään ihan hyvin ihmettelemään lasten kanssa mehiläisten siitepölyvasuissa olevan siitepölyn väriä ja ruohon kasvua.
6. Harrastus
Oikeastaan tämä on vähän niin kuin harrastus, joka on lähtenyt pahasti käsistä. Harrastan siis eläinten hoitoa, käsitöitä, puutarhaviljelyä, keräilyä, ruuanlaittoa ja säilöntää. Urpå harrastaa traktorin korjailua, puu-urakointia, lumihommia, tekniikkaa ja talkkarin hommia 🙂
7. Allergiat ja ruuan arvostus
Kun perheessä moni on lisäaineille allerginen, alkaa vitsit olla vähissä. Vielä kun ilmenee kananmuna-, maito-, vehnä-, ohra-, soija- jne. allergioita, olo on kaupassa käydessä toivoton. Kaikessa on kaikkea ja vaikkei paketissa luekaan, niin siitä voi silti saada oireita. Jauhoissa olleita lisäaineita kun ei tarvitse kertoa keksi- pasta- tai leipäpaketissa.
Meidän perheessä oireiltiin kananmunista, vaikkei kaikilla edes ole kananmuna-allergiaa. Syynä tehotuotannossa kanojen ruokana käytetty soija- ja kalarehu.
Nyt kananmuna-allerginen pystyy syömään omien ankkojen munia ja muut syövät omien kanojen munia.
Syömme mahdollisimman puhdasta ruokaa; itse tuotettua tai sitten lähiruokaa ja luomua.
Näin vaikealla ruokavaliolla olevien on helpointa valmistaa ruoka alusta asti itse.
8. Käsityön ja itsetehdyn arvostaminen
Mikään ei voita sitä tunnetta, että olet itse tehnyt tai kasvattanut jotain, jonka ennen olisit ostanut kaupasta.
9. Pieni vastaisku nykyiselle maailmanmenolle
Vähemmän on enemmän.
10. Raha
Toisaalta on hassua laittaa raha syyksi, koska rahaa on mennyt omavaraisemman elämän aloittamiseen aika tavalla. Jos ei nyt ihan satoja tuhansia, niin ainakin kymmeniä tuhansia: leivinuuni, puuhella, puupannu öljypannun tilalle, aurinkokeräimet, kanat, mehiläiset, farmi jne. Toisaalta rahaa säästyy, kun saa polttopuut omasta metsästä, ruokaa omilta viljelyksiltä ja eläimiltä. Öljyä emme ole tilanneet yli 10 vuoteen. Tuhansien eurojen säästö/vuosi tulee pelkästään siitä. Kesäisin käyttövesi lämpiää kokonaan auringolla ja talvella puulla. Kaupoissa kiertely on jäänyt ja ostamme vain tarpeeseen ja yritämme ostaa käytettyä aina, jos vain mahdollista.
Muissa blogeissa pohdittiin samaa:
Pihlajamäen kotitila
Kotiva(a)ra
Koivukumpu
Korkeala
Korpikiven tupa
Sininen tupa