Nuotiokahvit farmilla

Aika farmilla on mennyt nopeasti. Ostimme pienen rappiotilan helmikuussa 2014. Kävimme jo kesällä 2013 sitä katsomassa ja jätimme asian hautumaan. Luulimme, että se oli mennyt kaupaksi, kunnes eräänä päivänä tuli mieleen katsoa maatiloja ja mökkejä etuovesta. Siellähän se ”meidän tila” oli uudestaan myynnissä ja pyyntihintakin oli vähän laskenut. Ja nyt sitä sitten ollaan pientilallisia.

Valokuvia kun käy läpi, huomaa, miten paljon on saanut aikaiseksi, vaikka välillä tuntuu, että on vain tullut makoiltua. Vähän harmittaa, etten ole mitään päiväkirjaa pitänyt askeleistamme, mutta viljelyistä sentään on jonkin näköinen ”kirjanpito” olemassa. On käynyt niinkin, että olen joutunut kuvista hakemaan, milloin olemme laittaneet siemenperunat maahan ja milloin on perunat nostettu.

Aluksi teimme farmille vain päiväretkiä, koska siellä ei ollut autoa kummempaa lämmittelypaikkaa lapsille. Tilan rakennukset ovat joko romahtaneet tai lähellä sitä. Ne täytyy purkaa. Otimme tavaksi grillata makkaraa ja keittää nuotiokahvit farmilla ennen kotiin lähtöä. Tilalla on huonokuntoinen lähde, joten viemme käyttämämme juomaveden mukanamme, kunnes ehdimme paneutua lähteen kunnostamiseen.

Tuulensuojainen paikka löytyi kallion päälle rakennetun päärakennuksen vierestä. Ajattelimme tehdä heti paikan, jossa joka kerta käydessämme voimme grillata ja keittää kahvit ilman sen suurempia esivalmisteluja. Rakennuksen läheltä löytyi tiiliä käytettäväksi tulen rajaamiseen ja makkaratikkujen pitämiseen pystyssä. Tanko, joka pitää kahvipannua on tuotu kotoa ja on tarkoitettu juuri pannun pitoon nuotion päällä. Saman asian hoitaisi mikä tahansa lähellä oleva keppi. Nuotiokäyttöön tarkoitetuissa kahvipannuissa on kolo keppiä varten ja ne pysyvät tukevasti kepin nokassa. Meidän nuotiopannu käy myös kaasuliedelle.

Nuotiokahvin valmistaminen kestää hieman. Onneksi ei ole kiire mihinkään.
Ensin odotetaan, että vesi lämpenee ja alkaa vähän poreilla. Tässä vaiheessa laitan porot joukkoon ja kahvi saa hieman kiehahtaa. Otan ”kahvia” mukiin ja kaadan kuuman kupillisen takaisin pannuun porojen päälle. Nyt kahvi saa hetken tekeytyä.
Pannukahvia valmistaessa olisi hyvä, jos kahvi olisi karkeampaa jauhatusta eli pannujauhatusta, mutta hätätapauksessa suodatinjauhatuskin käy. Jos ei tykkää poroista kupin pohjalla, voi käyttää pientä teesiivilää.

Kahvi maistuu niin paljon paremmalta ulkoilmassa. Nyt talvilomalla voisikin taas keittää kotipihan grillipaikalla nuotiokahvit ja fiilistellä valossa. Kevät tulee.

Tsajut keitti nuotiokahvit pakilla.
Kuusen varjossa juotiin ystävänpäivänä nuotiokahvit.
 

2 thoughts on “Nuotiokahvit farmilla

Vastaa